Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Kącik Kulinarny
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna -> Dieta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elunia
Użytkownik



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Darłowo

PostWysłany: Nie 21:26, 06 Lut 2011    Temat postu: Kącik Kulinarny

Proponuję abyśmy dzielili się tutaj przepisami na dobre dania. Może ktoś kogoś w ten sposób namówi do spróbowania czegoś nowego Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 8:18, 07 Lut 2011    Temat postu:

Przepis na masło Ghee


2 do 4 kostek masła świeżego (nie solonego) z kwaśnej śmietany może być dobrej klasy masło extra. Masło pokroić w drobniutkie kawałeczki włożyć do garnka w którym będziemy masło topili. Masło w garnku zalać zimną wodą i odcedzić, powtarzać tę czynność, aż odlewana woda będzie czysta i tym samym wypłukane dostaną resztki mleka (śmietany).

Następnie topić masło na bardzo małym ogniu od 1 do 4 godzin.

Ważne!
Jak podkreśla dr Kubat topienie przez 1 godzinę to naprawdę minimum (zwykle wychodzi 2,5 - 3 godz.)

W trakcie topienia masła musi w 100% odparować woda znajdująca się w maśle. W trakcie odparowywania wody będzie słychać delikatny szum. Czy woda odparowała w 100% i masło jest gotowe sprawdzamy w następujący sposób:

Do masła dajemy 1 kroplę wody. Jeśli usłyszymy taki sam dźwięk jak byśmy wlali 1 kroplę wody na rozgrzany blat kuchni to masło jest gotowe i dłużej nie trzeba go już topić. Po prostu jak masło jest gotowe przestaje szumieć.

Dalej przygotowujemy wyparzony słoik lub naczynie kamienne i przecedzamy masło przez ściereczkę lnianą lub bawełnianą lub przez papierowy filtr do kawy i zakręcamy pokrywkę.

Masło ma bardzo długi okres przydatności do spożycia. Masła nie trzymamy w lodówce, tylko w ciemnym naczyniu, zakręcone lub przykryte (żeby się nie utleniało). Do codziennego użycia przekładamy masło do małego pojemnika, bo często zapominamy zakrywać. Tak przyrządzone masło używamy do duszenia warzyw, pieczenia, jako dodatek smakowy do potraw, można na nim ugotować zupę warzywną, do kanapek.

Smacznego

Ps. Takie masło zaleca się dla dla osób chorujących na reumatyzm i nie tylko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 8:19, 07 Lut 2011    Temat postu:

Omlet:

Utrzeć na tarce ser pomarańczowy Mimolette, pokroić na drobno średniej wielkości cebulę, do miseczki wbić 2 jajka, utrzeć w młynku pieprz różnokolorowy wg potrzeb, dodać cebulę. Można zmiennie dodać fasolkę lub groszek zielony lub drobno pokrojoną szynkę wołową lub kiełbasę. Wszystko ubić i wlać na rozgrzaną patelnię najlepiej do pieczenia naleśników. W czasie smażenia omlet posypujemy obficie serem, pieprzem Cayenne, lubczykiem, suszoną pietruszką. Po posypaniu serem i ziołami omlet przykrywamy, co pewien czas potrząsając patelnią kolistym ruchem celem oderwania od patelni, omletu nie przewracamy na drugą stronę. Na rozgrzany talerz zsuwamy. Życzę smacznego!

Ps. Omlet smażymy na maśle Ghee, tłuszczu strusia lub gęsim. Nigdy na oleju!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 8:20, 07 Lut 2011    Temat postu:

Jeżeli ktoś lubi pić kawę to tu macie przepis:

1. Do garnuszka wlać wodę - szklankę
2. Szczypta imbiru w proszku
3. Szczypta kardamonu mielonego
4. Szczypta cynamonu
5. Goździk
6. Łyżka kakao
7. Kawa - zależy kto jaką pije czy z jednej czy z dwóch łyżeczek (Zawsze sypana!)

To jest na jedną kawę


Wstawiamy na ogień i czekamy aż się zagotuje. Powinna zacząć 'kipieć' niczym mleko jak się zagotuje Very Happy i odstawiamy na chwile żeby wszystko opadło.

Kawa rozgrzewa, działa przeciwbólowo na stawy, nie wypłukuje magnezu z organizmu i podobno jest świetna jak ktoś ma osteoporozę. Smakuje podobnie jak piernik Very Happy

Ps. Można pić również herbatę z imbirem i kardamonem. Działa rozgrzewająca i przeciwbólowo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:18, 16 Lut 2011    Temat postu:

Ciasto bananowiec - składniki:

- 250 g mąki

- 50 g mąki ziemniaczanej

- szklanka cukru

- 5 jaj

- kostka margaryny

- cukier waniliowy

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 50 g kakao

- 4 banany

Ciasto bananowiec - wykonanie:

Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zmiksuj z 2 utartymi bananami. Pozostałe 2 pokrój w plasterki. Połowę ciasta wlej na podłużna blachę, ułóż plastry bananów i wlej 2 połowę ciasta. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Jeśli chcesz, możesz polać placek gotową polewą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:34, 17 Lut 2011    Temat postu:

Sałatka z avocado i tuńczyka.


SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado, 1 puszka tuńczyka, 1 średnia cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Jajka, cebulę, awokado pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
judyta




Dołączył: 06 Lut 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 11:53, 18 Lut 2011    Temat postu:

Ciasteczka cytrynowe

1,5 filiżanki mąki z brązowego ryżu,
1,5 filiżanki mąki owsianej,
1,5 filiżanki amasake,
0,5 łyzeczki soli morskiej,
1 łyżka stołowa oleju sezamowego,
0,4 filiżanki prażonych nasion sezamu,
sok i tarta skórka z 1 cytryny.

Wymieszać wszystkie składniki, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Z ciasta uformować małe kulki i przyciskać je do nagrzanej i natłuszczonej powierzchni blachy do pieczenia zębami mokrego widelca. Piec przez 10 minut, jedną stronę następnie przewrócić ciasteczko i piec 5 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:17, 23 Lut 2011    Temat postu:

Sałatka z wędzonym łososiem.



Składniki

* sałata lodowa -1 szt
* łosoś wędzony - 1 dzwonek
* pomidor - 1 szt
* szczypior -1 pęczek
* ogórek zielony - 1 szt (opcjonalnie)
* majonez - 1 łyżka
* śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
* czosnek - 1 ząbek
* sok z cytryny -1 łyżeczka
* pieprz
* sól

Sałatkę przygotowuję na ogół w piątek. Jest lekka, zdrowa i smaczna.
Etapy przygotowania

Dzwonek łososia skrapiamy sokiem z cytryny.

Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Od razu przekładamy na talerz/do miski.

Pomidor należy sparzyć gorącą wodą tak aby pozbyć się skórki, następnie przekroić na pół, usunąć twarde gniazdko i pokroić w kostkę. Kostkami pomidora "posypać" sałatę.

Łososia dzielimy na cząstki wybierając pojedyncze ości. Kładziemy go swobodnie na sałacie z pomidorem.

Teraz trzeba przygotować prosty sos majonezowo-śmietanowy. W tym celu mieszamy 1 łyżkę majonezu z 2 łyżkami śmietany kwaśnej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy aż powstanie płynny sos. Sosem polewamy sałatkę, nie mieszamy jej!

Na koniec szatkujemy trochę szczypiorku i posypujemy nim gotowe danie.
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:27, 23 Lut 2011    Temat postu:

Naleśniki czekoladowe.

SKŁADNIKI:
mąka pszenna [125 g] ((pełnoziarnista))
mleko [400 ml]
jajka [2 szt.]
cukier [1 łyżka]
kakao [1 łyżka]
czekolada gorzka [20 g]
ser biały [500 g]
serek homogenizowany [1 szt.] ((waniliowy, ja użyłam Bielucha))
cukier ((wg. uznania))
sól [1 szczypta] ((do ciasta naleśnikowego))
Opcje:

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w małej ilości mleka,
Pozostałą część mleka, mąkę, cukier, sól, jaja, kakao wymieszać, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Odstawić na ok. godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia, do ciasta można dodać trochę startej skórki cytryny. Smażyć na rozgrzanej, posmarowanej odrobiną tłuszczu patelni.

Ser biały - ja użyłam półtłustego –rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem i serkiem homogenizowanym. Smarować usmażone naleśniki i składać w trójkąty lub zwijać w ruloniki.
Można podawać ze świeżymi owocami lub ulubioną polewą.

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 naleśników.

Smacznego Smile

Ps. Naleśniki już robiłam. Przepis sprawdzony. Są przepyszne. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Sylwii dnia Czw 8:41, 03 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:34, 23 Lut 2011    Temat postu:

Kotleciki serowo - kurczakowe.

SKŁADNIKI:
ser żółty [30 dag]
pierś kurczaka [50 dag]
jajka [4 szt.]
mąka tortowa [2 łyżki]
przyprawa warzywna [1 łyżka] (vegeta)
olej słonecznikowy [2 łyżki]
Opcje:

Przygotowanie:
-piersi kroimy w drobną kosteczkę
-ser ścieramy (ja kupuję tarty)
-miksujemy jaja z mąką,olejem i vegetą
-piersi i ser wrzucamy do mikstury
-wstawiamy do lodówki na 20minut
-smażymy jak placki ziemniaczane


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:38, 23 Lut 2011    Temat postu:

Naleśniki razowe z farszem meksykańskim.



SKŁADNIKI:
mąka razowa
jajka [2 szt.]
mleko [0.75 szklanki]
sól
olej słonecznikowy
boczniaki [1 op.]
papryka czerwona [1 szt.]
cebula [2 szt.]
pomidory (pomidory z puszki)
cukinia (ok. 1/3 w zależności od wielkości)
Opcje:

Przygotowanie:
Jajka mieszamy mikserem z mlekiem na małych obrotach i dodajemy stopniowo mąkę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy 2 szczypty soli i 2 łyżki oleju.

Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju (uwaga, olej nie może być zbyt mocno rozgrzany, gdyż placki powstają grubsze od tradycyjnych naleśników więc muszą się nieco dłużej smażyć)

Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, podobnie boczniaki (można je ewentualnie zastąpić pieczarkami). Wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy ok 5min. pod przykryciem. Następnie dorzucamy pomidory z puszki (ja mam domowej roboty ze słoika) smażymy całość bez przykrycia aby zredukować wodę wytworzoną z warzyw.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:30, 01 Mar 2011    Temat postu:

Chorujesz na grypę? Lub chcesz się uchronić przed nią? Wzmocnić odporność? Polecam przepis, który zaleca doktor Zdzisław Kubat:

Rosół wołowo-drobiowy

Zalecenia:
Rosół rozgrzewający - idealny na okres jesienno-zimowy

Sposób przyrządzenia:
Bardzo ważna jest kolejność dodawania produktów!

4 l wrzącej wody, dodać:
1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy
1/3 łyżeczki kminku
1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością
GOTOWAĆ 1,5 godziny, potem dodać:
4-5 średnich przekrojonych marchewek
1 dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż)
2 duże cebule, lub por i kawałek selera
3 pokrojone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz cayenne na czubku noża
1 łyżeczkę wegety, soli do smaku
1/2 kurczaka (najlepiej wiejskiej kury)
szczyptę bazylii,
mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związane nitką
GOTOWAĆ na wolnym ogniu około godziny.
Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku, szczyptę kminku, dopieprzyć do smaku, dosolić.

Stosowanie:
Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, itp. Jeżeli chcemy, by rosół był silnie rozgrzewający gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie, lub baraninie.


autor przepisu:
Anna Ciesielska
"Filozofia Zdrowia"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:35, 03 Mar 2011    Temat postu:

Sałatka z tuńczyka i ryżu - składniki:

- puszka tuńczyka w oleju

- woreczek ugotowanego ryżu (białego lub brązowego, jak kto woli, ja wybrałam brązowy)

- szklanka kukurydzy

- 4 średnie ogórki konserwowe

- średnia czerwona cebula

- majonez

- sól i pieprz dla smaku

Sałatka z tuńczyka i ryżu - sposób przygotowania:

Ogórki pokrój w kostkę, cebulę też drobno posiekaj. Tuńczyka odsącz z oleju. Wymieszaj wszystkie składniki, połącz z majonezem (ilość majonezu - jak kto woli albo na ile może sobie pozwolićWink), posól i popieprz. Gotowe!
_________________________________________________

Sałatka z tuńczyka - składniki:

- sałata

- puszka tuńczyka w sosie własnym

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 2 średnie pomidory

- ogórek zielony (wystarczy połowa)

- cebula

- oliwki zielone lub czarne (kilkanaście sztuk)

- 4-5 łyżek oliwy z oliwek

- musztarda, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny

Sałatka z tuńczyka - sposób wykonania:

Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy liście na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy 8 części, a ogórek zielony - w plastry. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Wszystkie te składniki oraz oliwki i pokrojoną cebulę mieszamy.

Osobno przygotowujemy dressing, łącząc oliwę z łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
outlaws13
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płońsk

PostWysłany: Czw 12:10, 03 Mar 2011    Temat postu: Śledzie w miodzie

500 gr śledzi w płatach matias
2 stołowe łyżki miodu wielokwiatowego(nie może być aromatyzowany i gryczany palony ciemny)
2 stołowe łyżki musztardy stołowej delikatesowej
2 Pęczki świeżej natki pietruszki
sok z dwóch cytryn.
2 całe cytryny

Śledzie namoczyć w wodzie zimnej około 4 godzin pamiętając aby przynajmniej dwa razy wymienić wodę.
Po namoczeniu czyścimy płaty i nożem wyrównujemy okrawając brzegi w linii prostej wzdłuż płatów, następnie kroimy po skosie w trójkąty.
Pokrojone wkładamy do dużej szklanej miski(plastik i drewno odpada bo przejdzie zapachem ryby i nadaję się już tylko do ryb albo do kosza).
Dodajemy dwie łyżki miodu, dwie łyżki musztardy i sok z dwóch cytryn oraz całą natkę posiekaną na drobno. Wszystko należy dobrze ale delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na 12 godzin. Śledzie nabiorą smaku i lekko stwardnieją od cytryny.
Podajemy na płaskim talerzyku razem z farszem jaki uzyskaliśmy ze składników. Polecam zrobić to na liściu świeżej sałaty i przybrać pomidorem lub czerwoną papryką aby uzyskać kontrast kolorystyczny. Dodajemy na brzegu talerza ćwiartki z cytryny do połowy nacięte pod skórką. Bardzo dobrze smakują z grzankami i masłem. Przepis na zdrowe i dobre masło znajdziesz wyżej.
Przypominam że natka pietruszki ma bardzo dobre dla nas właściwości. Oczyszcza organizm z toksyn i działa moczopędnie co też czyści nam organizm. Ma bardzo dobry wpływ na budowę krwi.

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
outlaws13
Aktywny Użytkownik



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płońsk

PostWysłany: Wto 8:46, 15 Mar 2011    Temat postu: 10 WYNALAZKÓW DO KUCHNI

[link widoczny dla zalogowanych]

POLECAM BO FAJNE I SAM KILKA BYM CHCIAŁSmile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna -> Dieta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin