Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Dieta grupy krwi - B.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna -> Dieta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:00, 06 Kwi 2011    Temat postu: Dieta grupy krwi - B.

Grupa B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych. Taki tryb życia wykształcił grupę B. Osoby z grupą krwi B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy A są przeciwwskazane.

Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Trzymając się zasad diety grupy krwi B mogą schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety odchudzającej spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi B. Dobrą dietę wg. grupy krwi B może stosować każdy, ponieważ dostarcza organizmowi wymaganych składników odżywczych i zaleca ćwiczenia fizyczne.


Dieta dla grupy krwi B - tyciu sprzyja:

gryka,
kukurydza,
pszenica,
soczewica,
orzeszki ziemne,
sezam.

Dieta dla grupy krwi B - chudnięciu sprzyja:

zielone warzywa,
mięso,
jaja,
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,
wątróbka.

Dieta wg grupy krwi B - produkty wskazane

Mięsa i drób: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.

Owoce morza: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.

Jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.

Oleje i tłuszcze: olej z oliwek.

Orzechy i pestki: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.

Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.

Zboża: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.

Chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.

Ziarna i makarony: mąka z owsa, mąka ryżowa.

Warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.

Owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.

Soki i napoje: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.

Przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.

Herbatki ziołowe: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń.

Używki: zielona herbata.

Jadłospis

Dzień 1

Śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, mlekiem i syropem klonowym, sos ananasowy, kawa,
Przekąska: szklanka mleka sojowego, banan,
Lunch: zupa wiśniowo jogurtowa, 2 śliwki, herbata imbirowa,
Przekąska: bułeczka orkiszowa z gruszką, zielona herbata,
Kolacja: smażony anioł morski, pilaw z brązowego ryżu, smażona papryka z grzybami shiitake, szklanka czerwonego wina.

Dzień 2

Śniadanie: ser ricotta ze smażonymi bananami, sok z papai, kawa,
Przekąska: kromka chleba ananasowego, sałatka z różnych jagód, zielona herbata,
Lunch: sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie na chlebie Ezekiela, sok marchwiowo-ogórkowy,
Przekąska: ciasteczka z orzechów włoskich, kawałki pomarańczy, herbata z mięty pieprzowej,
Kolacja: gulasz z dziczyzny, duszone warzywa zielone z czosnkiem, smażone na patelni słodkie ziemniaki, szklanka czerwonego wina,

Dzień 3

Śniadanie: kromka chleba migdałowo ryżowego z konfiturami śliwkowymi, gotowane jajko, 1/2 grejpfruta, kawa,
Przekąska: napój jogurtowy z bananów i papai,
Lunch: zupa korzeniowa, kanapka z serem kozim pieczona na grillu,
Przekąska: kawałki cytryny, zielona herbata,
Kolacja: gotowana ryba, warzywa gotowane na parze, pieczone jamy z rozmarynem, mieszanka ze świeżych owoców, herbata ziołowa lub kawa, (czerwone lub białe wino).

Dzień 4

Śniadanie: naleśniki z mąki owsianej ze smażoną gruszką, sok z winogron, kawa,
Przekąska: koktajl jogurtowy z ananasem,
Lunch: gotowany owoc z serem risotta, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: winogrona, zielona herbata,
Kolacja: pieczone kotlety jagnięce z miętowym chutneyem, brązowy ryż, marchew i pasternak z czosnkiem, imbirem i kolendrą, herbata z szałwii.

Dzień 5

Śniadanie: jogurt z różnymi śliwkami, kromka chleba Ezekiela z masłem migdałowym, herbatka z mięty pieprzowej,
Przekąska: sojowy koktajl z mango i limony,
Lunch: burgery z łososiem, coleslaw, sok z marchwi i selera,
Przekąska: sałatka z różnych owoców, zielona herbata,
Kolacja: muszelki nadziewane sosem Pesto, brokuły gotowane na parze z cytryną, sałatka mieszana, szklanka wina.

Dzień 6

Śniadanie: omlet z jednego jajka z serem gruyere, 1 kromka chleba Ezekiela z masłem, sok ananasowy, kawa,
Przekąska: jogurt z bananami i rodzynkami,
Lunch: zupa krem z fasoli limeńskiej, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: herbatnik maślany, winogrona, zielona herbata,
Kolacja: duszony królik, duszony fenkuł z czosnkiem, sałata wymieszana z oliwa z oliwek i octem balsamicznym, herbata ziołowa.

Dzień 7

Śniadanie: bułeczki owsiane z bananem, sok z papai, kawałki ananasa, kawa,
Przekąska: serek wiejski z winogronami, herbata z mięty pieprzowej,
Lunch: makaron szpinakowy ze smażonymi grzybami i serem parmezan, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: chleb Wasa z serem kozim, sok marchwiowo-selerowy,
Kolacja: jagnięcina z warzywami i curry, ryż basmati, zupa jogurtowo ogórkowa, herbata z kardamonu.

Przykładowe przepisy

Ser jogurtowo-ziołowy


Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Przełożyć jogurt do starej poszewki na poduszkę lub specjalnej tkaniny do sera. Związać tkaninę sznurkiem i pozwolić wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 i pół do 5 godzin. Wyjąć jogurt z tkaniny, wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Przykryć i ochładzać przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.

Ciasto quinoa z sosem jabłkowym

Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego, 1/2 szklanki niesionego masła, 1 szklanka cukru lub cukru klonowego, 1 duże jajko.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dosypać do 1/4 szklanki mąki rodzynki i orzechy. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do naczynia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Dodać suszone owoce, orzechy i sos jabłkowy. Wymieszać. Wbić jajko i wymieszać składnie z cukrem i masłem. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.

Szafran z brązowym ryżem

Składniki: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, 1 duża hiszpańska lub czerwona cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 strąki kardamonu (tylko nasiona ze środka), 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżki stołowe wody różanej, 2 szklanki brązowego ryżu basmati, 4 szklanki przefiltrowanej wody (zagotowanej).
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, a następnie smażyć przez 10 min. na wolnym ogniu cebulę ze wszystkimi przyprawami oprócz szafranu. W drugim naczy¬niu rozgnieść szafran i dodać do podsmażonej cebuli wraz z połową wody różanej. Dusić przez 15 min., a następnie dodać ryż z przegotowaną wodą. Całość dusić przez 35 do 40 min. Na chwilę przed podaniem do potrawy dodać resztę wody różanej. Porcja na 4 osoby.

Potrawka jagnięca ze szparagami

Składniki: 450 g świeżych szparagów, 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, pokrojona, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, sok z jednej cytryny.
Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu aż będą jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Dusić na wolnym ogniu 15 min. lub chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Pieczone jamy z rozmarynem

Składniki: 5 do 6 średniej wielkości jamów, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu lub dwie łyżeczki suszonego, szczypta Cayenne.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki razem i ułożyć w naczyniu z Pyrexu. Piec przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C do 190°C. Potrawa ta wspaniale smakuje z zieloną sałatą lub pieczonymi warzywami. Porcja na 4 osoby.

Gotowana ryba

Składniki: 6 łyżek stołowych niesionego masła, ghee lub oleju, 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego, 1 łyżka stołowa świeżego brązowego czosnku, 4 plastry filetów z twojej ulubionej ryby, 1 szklanka dmuchanego ryżu, rozgniecionego, 2 łyżki stołowe świeżej notki z pietruszki, siekanej.
Przygotowanie: Wymieszać masło z sosem pieprzowcem i dodać czosnek. 4 łyżkami stołowymi otrzymanej mikstury polać naczynie do pieczenia ryby. Ułożyć filety w naczyniu i polać pozostałą częścią maślanej mikstury. Gotować przez 10 do 15 min. Po wyjęciu z naczynia posypać pietruszką i niezwłocznie podać. Porcja na 4 osoby.

Wspaniałe fettuccine

Składniki: 250 g fettuccine ryżowego lub orkiszowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 3/4 szklanki maślanki, 1/3 szklanki plus 2 łyżki stołowe sera parmezan, 1/4 szklanki siekanej szalotki, 2 łyżki stołowe siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 1/4 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku lub świeżo rozgnieciony, ząbek czosnku 1/4 łyżeczki roztartej skórki cytrynowej.
Przygotowanie: Ugotować fettuccine zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odlać wodę i włożyć makaron do rondla. Dodać oliwę i wymieszać. Następnie dodać maślankę, 1/3 szklanki sera parmezan, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotować wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekorować 2 łyżkami stołowymi sera parmezan i świeżą bazylią. Podawać z cytryną. Porcja na 4 osoby.

Smażony anioł morski

Składniki: 0,7 kg anioła morskiego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, brązowy ryż lub mąka orkiszowa, 1-2 jajka, sól.
Przygotowanie: Pociąć rybę na kostki o boku 2,5 cm. Rozgrzać oliwę w ciężkim, żeliwnym rondlu na średnim ogniu. Połączyć oregano i mąkę. Dobrze ubić jajka. Zamoczyć kilka kawałków ryby w jajku, a potem obtoczyć je w mące. Wkładać otoczoną w mące rybę do rondla. Uważać aby nie włożyć za dużo kawałków na raz. Delikatnie podsmażać przez kilka minut z każdej strony, aż panier będzie chrupiący, a ryba gotowa. Doprawić solą. Danie dla 4 osób.

Duszony królik

Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.

Zalety diety grupy krwi B:
– dieta jest ciekawostką socjologiczną;

Wady diety grupy krwi B:
– wyklucza masło, orzechy i pomidory;
– nie przekonuje autorytetów żywieniowych.

Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kitka70




Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:21, 19 Lip 2012    Temat postu:

Kiedyś widziałam podobny artykuł. Nie lubię trzymać się jadłospisów, ale chyba mogę potwierdzić po sobie, że te "niedozwolone" produkty dla mnie na prawdę nie wpływają najlepiej na mój organizm.
To chyba działa... Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamamija




Dołączył: 10 Maj 2014
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 22:44, 10 Maj 2014    Temat postu:

mam grupę krwi B i już od kilku miesięcy stosuje się do zaleceń z dieta zgodnie z grupą krwi. To naprawdę skutkuje. Ograniczyłam produkty zakazane a spożywam te zalecane. Po przestawieniu się na tą dięte widzę wyraźną różnicą. Przedtem miałam wieczne problemy z brzuchem i żołądkiem, teraz problem ten i wieczne biegunki czy wzdęcia zniknęły.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna -> Dieta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin