Sylwii |
Wysłany: Śro 9:00, 06 Kwi 2011 Temat postu: Dieta grupy krwi - B. |
|
Grupa B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji, przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych. Taki tryb życia wykształcił grupę B. Osoby z grupą krwi B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy A są przeciwwskazane.
Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Trzymając się zasad diety grupy krwi B mogą schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety odchudzającej spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi B. Dobrą dietę wg. grupy krwi B może stosować każdy, ponieważ dostarcza organizmowi wymaganych składników odżywczych i zaleca ćwiczenia fizyczne.
Dieta dla grupy krwi B - tyciu sprzyja:
gryka,
kukurydza,
pszenica,
soczewica,
orzeszki ziemne,
sezam.
Dieta dla grupy krwi B - chudnięciu sprzyja:
zielone warzywa,
mięso,
jaja,
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu,
wątróbka.
Dieta wg grupy krwi B - produkty wskazane
Mięsa i drób: baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
Owoce morza: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
Jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Oleje i tłuszcze: olej z oliwek.
Orzechy i pestki: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Zboża: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Ziarna i makarony: mąka z owsa, mąka ryżowa.
Warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Soki i napoje: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Herbatki ziołowe: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń.
Używki: zielona herbata.
Jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, mlekiem i syropem klonowym, sos ananasowy, kawa,
Przekąska: szklanka mleka sojowego, banan,
Lunch: zupa wiśniowo jogurtowa, 2 śliwki, herbata imbirowa,
Przekąska: bułeczka orkiszowa z gruszką, zielona herbata,
Kolacja: smażony anioł morski, pilaw z brązowego ryżu, smażona papryka z grzybami shiitake, szklanka czerwonego wina.
Dzień 2
Śniadanie: ser ricotta ze smażonymi bananami, sok z papai, kawa,
Przekąska: kromka chleba ananasowego, sałatka z różnych jagód, zielona herbata,
Lunch: sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie na chlebie Ezekiela, sok marchwiowo-ogórkowy,
Przekąska: ciasteczka z orzechów włoskich, kawałki pomarańczy, herbata z mięty pieprzowej,
Kolacja: gulasz z dziczyzny, duszone warzywa zielone z czosnkiem, smażone na patelni słodkie ziemniaki, szklanka czerwonego wina,
Dzień 3
Śniadanie: kromka chleba migdałowo ryżowego z konfiturami śliwkowymi, gotowane jajko, 1/2 grejpfruta, kawa,
Przekąska: napój jogurtowy z bananów i papai,
Lunch: zupa korzeniowa, kanapka z serem kozim pieczona na grillu,
Przekąska: kawałki cytryny, zielona herbata,
Kolacja: gotowana ryba, warzywa gotowane na parze, pieczone jamy z rozmarynem, mieszanka ze świeżych owoców, herbata ziołowa lub kawa, (czerwone lub białe wino).
Dzień 4
Śniadanie: naleśniki z mąki owsianej ze smażoną gruszką, sok z winogron, kawa,
Przekąska: koktajl jogurtowy z ananasem,
Lunch: gotowany owoc z serem risotta, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: winogrona, zielona herbata,
Kolacja: pieczone kotlety jagnięce z miętowym chutneyem, brązowy ryż, marchew i pasternak z czosnkiem, imbirem i kolendrą, herbata z szałwii.
Dzień 5
Śniadanie: jogurt z różnymi śliwkami, kromka chleba Ezekiela z masłem migdałowym, herbatka z mięty pieprzowej,
Przekąska: sojowy koktajl z mango i limony,
Lunch: burgery z łososiem, coleslaw, sok z marchwi i selera,
Przekąska: sałatka z różnych owoców, zielona herbata,
Kolacja: muszelki nadziewane sosem Pesto, brokuły gotowane na parze z cytryną, sałatka mieszana, szklanka wina.
Dzień 6
Śniadanie: omlet z jednego jajka z serem gruyere, 1 kromka chleba Ezekiela z masłem, sok ananasowy, kawa,
Przekąska: jogurt z bananami i rodzynkami,
Lunch: zupa krem z fasoli limeńskiej, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: herbatnik maślany, winogrona, zielona herbata,
Kolacja: duszony królik, duszony fenkuł z czosnkiem, sałata wymieszana z oliwa z oliwek i octem balsamicznym, herbata ziołowa.
Dzień 7
Śniadanie: bułeczki owsiane z bananem, sok z papai, kawałki ananasa, kawa,
Przekąska: serek wiejski z winogronami, herbata z mięty pieprzowej,
Lunch: makaron szpinakowy ze smażonymi grzybami i serem parmezan, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: chleb Wasa z serem kozim, sok marchwiowo-selerowy,
Kolacja: jagnięcina z warzywami i curry, ryż basmati, zupa jogurtowo ogórkowa, herbata z kardamonu.
Przykładowe przepisy
Ser jogurtowo-ziołowy
Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Przełożyć jogurt do starej poszewki na poduszkę lub specjalnej tkaniny do sera. Związać tkaninę sznurkiem i pozwolić wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 i pół do 5 godzin. Wyjąć jogurt z tkaniny, wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Przykryć i ochładzać przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.
Ciasto quinoa z sosem jabłkowym
Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego, 1/2 szklanki niesionego masła, 1 szklanka cukru lub cukru klonowego, 1 duże jajko.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dosypać do 1/4 szklanki mąki rodzynki i orzechy. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do naczynia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Dodać suszone owoce, orzechy i sos jabłkowy. Wymieszać. Wbić jajko i wymieszać składnie z cukrem i masłem. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.
Szafran z brązowym ryżem
Składniki: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, 1 duża hiszpańska lub czerwona cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 strąki kardamonu (tylko nasiona ze środka), 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżki stołowe wody różanej, 2 szklanki brązowego ryżu basmati, 4 szklanki przefiltrowanej wody (zagotowanej).
Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, a następnie smażyć przez 10 min. na wolnym ogniu cebulę ze wszystkimi przyprawami oprócz szafranu. W drugim naczy¬niu rozgnieść szafran i dodać do podsmażonej cebuli wraz z połową wody różanej. Dusić przez 15 min., a następnie dodać ryż z przegotowaną wodą. Całość dusić przez 35 do 40 min. Na chwilę przed podaniem do potrawy dodać resztę wody różanej. Porcja na 4 osoby.
Potrawka jagnięca ze szparagami
Składniki: 450 g świeżych szparagów, 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, pokrojona, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, sok z jednej cytryny.
Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu aż będą jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Dusić na wolnym ogniu 15 min. lub chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.
Pieczone jamy z rozmarynem
Składniki: 5 do 6 średniej wielkości jamów, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu lub dwie łyżeczki suszonego, szczypta Cayenne.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki razem i ułożyć w naczyniu z Pyrexu. Piec przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C do 190°C. Potrawa ta wspaniale smakuje z zieloną sałatą lub pieczonymi warzywami. Porcja na 4 osoby.
Gotowana ryba
Składniki: 6 łyżek stołowych niesionego masła, ghee lub oleju, 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego, 1 łyżka stołowa świeżego brązowego czosnku, 4 plastry filetów z twojej ulubionej ryby, 1 szklanka dmuchanego ryżu, rozgniecionego, 2 łyżki stołowe świeżej notki z pietruszki, siekanej.
Przygotowanie: Wymieszać masło z sosem pieprzowcem i dodać czosnek. 4 łyżkami stołowymi otrzymanej mikstury polać naczynie do pieczenia ryby. Ułożyć filety w naczyniu i polać pozostałą częścią maślanej mikstury. Gotować przez 10 do 15 min. Po wyjęciu z naczynia posypać pietruszką i niezwłocznie podać. Porcja na 4 osoby.
Wspaniałe fettuccine
Składniki: 250 g fettuccine ryżowego lub orkiszowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 3/4 szklanki maślanki, 1/3 szklanki plus 2 łyżki stołowe sera parmezan, 1/4 szklanki siekanej szalotki, 2 łyżki stołowe siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 1/4 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku lub świeżo rozgnieciony, ząbek czosnku 1/4 łyżeczki roztartej skórki cytrynowej.
Przygotowanie: Ugotować fettuccine zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odlać wodę i włożyć makaron do rondla. Dodać oliwę i wymieszać. Następnie dodać maślankę, 1/3 szklanki sera parmezan, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotować wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekorować 2 łyżkami stołowymi sera parmezan i świeżą bazylią. Podawać z cytryną. Porcja na 4 osoby.
Smażony anioł morski
Składniki: 0,7 kg anioła morskiego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, brązowy ryż lub mąka orkiszowa, 1-2 jajka, sól.
Przygotowanie: Pociąć rybę na kostki o boku 2,5 cm. Rozgrzać oliwę w ciężkim, żeliwnym rondlu na średnim ogniu. Połączyć oregano i mąkę. Dobrze ubić jajka. Zamoczyć kilka kawałków ryby w jajku, a potem obtoczyć je w mące. Wkładać otoczoną w mące rybę do rondla. Uważać aby nie włożyć za dużo kawałków na raz. Delikatnie podsmażać przez kilka minut z każdej strony, aż panier będzie chrupiący, a ryba gotowa. Doprawić solą. Danie dla 4 osób.
Duszony królik
Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.
Zalety diety grupy krwi B:
– dieta jest ciekawostką socjologiczną;
Wady diety grupy krwi B:
– wyklucza masło, orzechy i pomidory;
– nie przekonuje autorytetów żywieniowych.
Źródło: http://abczdrowie.pl/ |
|