Autor Wiadomość
Sylwii
PostWysłany: Wto 13:05, 05 Kwi 2011    Temat postu:

Sos słodko-kwaśny


Składniki:

3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanych cebulek szalotek
2 marynowane szalotki (również drobno pokrojone)
1 mała marchewka (pokrojona w kostkę)
1 mała zielona papryka (pokrojona w kostkę)
1 posiekana czerwona papryczka chili
2 łyżki cukru
sól
pieprz
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/4 szklanki octu winnego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się przyrumieni. Dodaj szalotki (surowe i marynowane), marchewkę, paprykę i chili. Przypraw cukrem, solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę, dodaj sos pomidorowy i ocet. Zagotuj, wlej mąkę rozprowadzoną w łyżce wody. Wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając
Sylwii
PostWysłany: Wto 13:04, 05 Kwi 2011    Temat postu:

Dip paprykowy

Składniki:

2 strąki czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
ew. kilka kropli soku z cytryny

Umyj paprykę, oczyść ją z nasion i wewnętrznych białych części. Zmiksuj z oliwą, czosnkiem i bazylią, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sylwii
PostWysłany: Wto 13:02, 05 Kwi 2011    Temat postu:

Pasta z mango.

Składniki:

2 duże obrane niezbyt dojrzałe mango
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 zielone chili (bez nasionek)
6 ząbków czosnku
1/2 łyżki nasion kuminu
1 łyżka cukru
10 listków mięty
świeża gałązka kolendry
sok z cytryny
sól

Pokrój miąższ mango na kawałeczki, zmiksuj ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą, gładką masę.
Sylwii
PostWysłany: Wto 13:01, 05 Kwi 2011    Temat postu: Kącik kulinarny - sosy.

Cacik - jogurt z ogórkami

Składniki:


50 dag jogurtu
2 ogórki sałatkowe
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
4 łyżki świeżo posiekanego koperku
1 filiżanka wody
Ogórki obierz, zetrzyj na grubej tarce i posyp solą. Jogurt wymieszaj z bardzo zimną wodą, dodaj starte ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj, wlej do małych miseczek. Przed podaniem udekoruj koperkiem i skrop oliwą.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group