WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna
->
Dieta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
ZANIM ZACZNIESZ
----------------
Zasady Korzystania
Przywitaj się
Sprawy Techniczne
ZDROWIE I URODA
----------------
Choroby i schorzenia
Fitness
Dieta
Porady Domowe
Porady medyczne
Nowinki medyczne
Psychologia.
Skóra, włosy, paznokcie.
Prawa i przywileje pacjenta.
HYDEPARK
----------------
Daj się poznać
Humor
Rozrywka
O wszystkim i o niczym
Kącik dla naszych pociech
Kącik Twórczości
Giełda
----------------
Ogłoszenia
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Sylwii
Wysłany: Śro 12:30, 07 Mar 2012
Temat postu:
Ja uwielbiam kiełki rzodkiewki
zwłaszcza do kanapek
babeczka
Wysłany: Śro 10:33, 07 Mar 2012
Temat postu:
Nawet dziecie bez problemu u mnie w domu je jedzą Kwestia podania
robaczek
Wysłany: Pon 12:34, 05 Mar 2012
Temat postu:
polecam kiełki to dobry pomysł na coś zielonego na talerzu
husteczka
Wysłany: Pią 10:35, 24 Lut 2012
Temat postu:
kiełki są fajną metodą na urozmaicenie naszego pożywienia, zwłaszcza te wyhodowane w domu
Sylwii
Wysłany: Wto 13:09, 17 Maj 2011
Temat postu: Kiełki.
Kiełki różnego rodzaju warzyw ze swojego wspaniałego działania zdrowotnego oraz leczniczego znane były już kilka tysięcy lat wstecz. Do Europy "moda na zdrowe odżywianie" weszła stosunkowo niedawno i również w naszym regionie odkryto
zdrowotne właściwości kiełków
.
Podczas kiełkowania nasion pod wpływem enzymów, wilgoci oraz temperatury powstają ogromne ilości witamin. Te witaminy są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm.
Kiełki są doskonałym źródłem mikroelementów
, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
W sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotowe do jedzenia kiełki. Jednak jeżeli chcemy taniej i samemu przygotować taką bombę witaminową i dodawać do swoich potraw - możesz zrobić to samemu.
Zapraszamy do zapoznania się z dokładnym opisem poszczególnych rodzajów kiełków, sposobami na domowe przygotowanie zdrowych kiełków oraz z opiniami ekspertów na temat tego rodzaju żywienia.
Kiełki lucerny
Kiełki lucerny
(Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów(hormonów roślinnych - które w naturalny sposób pomagają zwalczać objawy menopauzy). Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
Jak właściwie hodować kiełki lucerny:
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Metody hodowli: słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe
Jakie witaminy zawierają kiełki lucerny:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki lucerny:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen
Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
Kiełki soi
Kiełki soi
to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Kiełki soi są dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona wytwarzają spore ilości śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie hodowli, najlepiej 3-4 razy dziennie.
Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim podduszeniu - to znacznie ułatwia ich przyswajalność wartości odżywczych
Jak właściwie hodować kiełki brokuła:
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Metody hodowli: woreczek
Sposób jedzenia: podduszone
Jakie witaminy zawierają kiełki brokuła:
Witaminy: A, B1, B2, B5, B9, C, E, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki brokuła:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan
Lecytyna, fitoestrogeny, błonnik, białko
Kiełki soczewicy
Ten rodzaj kiełków polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego, substancji która jest związana z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego płodu. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Kiełki soczewicy
(Lens culinaris) zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego spore ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Podobnie jak kiełki lucerny polecane są dla osób, które nie tolerują preparatów żelaza.
Jak właściwie hodować kiełki soczewicy:
Czas namaczania nasion: 8-10 h
Czas kiełkowania: 3-5 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe lub podduszane
Jakie witaminy zawierają kiełki soczewicy:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki soczewicy:
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarka
Beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)
Kiełki słonecznika
Kiełki słonecznika
(Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i wapnia. Czyli substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.
Z ziaren słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych czubkach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Najłatwiej jest wyhodować je w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku.
Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy.
Nasiona słonecznika są dosyć podatne na pleśń. Przyczyną jest przezroczysta błonka pokrywająca nasiona, której powinniśmy się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki wypływajace na powierzchnię wody. Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.
Jak właściwie hodować kiełki słonecznika:
Czas namaczania nasion: 8-10 h
Czas kiełkowania: 2-3 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe
Jakie witaminy zawierają kiełki słonecznika:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki słonecznika:
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem
Nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko (24-30%)
Kiełki pszenicy
Kiełki pszenicy
(Triticum) są jednym z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają ogromne ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Wspaniale działają na pracę serwca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
Jak właściwie hodować kiełki pszenicy:
Czas namaczania nasion: 8-10 h
Czas kiełkowania: 3-4 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: podduszone
Jakie witaminy zawierają kiełki pszenicy:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki pszenicy:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem, molibden
Błonnik, amigdalina, białko (14%)
Kiełki rzeżuchy (pieprzycy)
Rzeżucha siewna lub rzeżucha ogrodowa znana również jako pieprzyca siewna (Lepidium sativum) jest bardzo popularna w Polsce, szczególnie na święta Wielkanocne. Rzeżucha jest dosyć tania, prosta do wychodowania i smaczna. Spożywanie jej dobrze wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. W swoim działaniu pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczopędnie, żółciopędnie oraz krwiotwórczo.
Zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych.
Ponieważ nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości oleju, dlatego polecamy hodowlę na ligninie. Możliwa jest także hodowla w kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów.
Jak właściwie hodować kiełki rzeżuchy:
Czas namaczania nasion: 5 minut
Czas kiełkowania: 5-7 dni
Metody hodowli: na ligninie, w kiełkownicy
Sposób jedzenia: surowe
Jakie witaminy zawierają kiełki rzeżuchy:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki rzeżuchy:
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod
Olejki eteryczne, białko
Kiełki kapusty
Kiełki kapusty
(Brassica) są wspaniałym źródłem witaminy C. Wysoka zawartość antyoksydantów wzmacniaja układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami.
Hodować możemy zarówno kiełki czerwonej kapsty, jak i kapusty białej. Czerwona zawiera większe ilośći selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.
Jak właściwie hodować kiełki kapusty:
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 5-8 dni
Metody hodowli: słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe
Jakie witaminy zawierają kiełki kapusty:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki kapusty:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen
Błonnik, chlorofil, karoten, bialko (35%)
Kiełki fasoli mung
Kiełki Fasoli Mung
(Vigna radiata) zawiera bardzo duże ilości białka (podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe). Pochodzi z Chin, co ciekawe wyhodowano ją specjalnie by otrzymywać z niej właśnie kiełki. Kiełki fasoli Mung zawierają enzymy które powodują, że białko jest łatwoprzyswajalne. Są również znacznie łatwiej strawne niż "dorosła" fasola.
Ten rodzaj kiełków poleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, ponieważ substancje w nich pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL. Duże ilości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.
Jak właściwie hodować kiełki fasoli mung:
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 4-5 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe lub podduszone
Jakie witaminy zawierają kiełki fasoli mung:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki fasoli mung:
Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor
Błonnik, karoten, białko (25%)
Kiełki fasoli adzuki
Czerwone fasolki adzuki wywodzą się z azji i to właśnie w azjatyckiej kuchni są bardzo powszechnie stosowane. Posiadają dużo zdrowych substancji odżywczych. Zawierają większość aminokwasów, 25% białka. Wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki (Vigna angularis) są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
Jak właściwie hodować kiełki fasoli adzuki:
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Metody hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe lub podduszone
Jakie witaminy zawierają kiełki fasoli adzuki:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki adzuki:
Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
Błonnik, fitosterol, białko (25%)
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki
zawierają bardzo duże ilości witaminy C (zawiera 2,5 razy więcej tej witaminy niż dojrzały korzeń rzodkwi). Posiada również działanie wykrztuśne, co powoduje oczyszczenie dróg oddechowych i zatok.
Większość moich znajomych uważa, że kiełki rzodkiewki to najlepsze w smaku kiełki ze wszystkich rodzajów. Faktycznie, ponieważ w smaku przypominają dojrzały korzeń rzodkwi. Wspaniale nadają się do sałatek, twarogu, kanapek czy do jajek, jako zielone udekorowanie.
Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.
Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne, których nie należy mylić z pleśnią.
Jak odpowiednio hodować kiełki rzodkiewki:
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Metody hodowli: słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe
Jakie witaminy zawierają kiełki rzodkiewki:
Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E
Jakie składniki odżywcze zawierają kiełki rzodkiewki:
Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
Chlorofil, inozytol, PABA, białko
Kiełki brokuła
Jak wynika z badań
kiełki brokuła
(Brassica) włączone do naszej diety hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori, która to zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może doprowadzić do powstania jego nowotworu. Ten rodzaj kiełków zawiera silny związek bakteriobójczy - sulforafan, który ma działanie podobne do antybiotyku. Należy wiedzieć, że zawartość sulforafanu w kiełkach jest ok 20-30 razy większa niż dojrzałym brokule.
Ciekawostką jest natomiast, że kiełki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Również posiadają wysoką zawartość antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
Smakowo kiełki brokuła przedstawiają się następująco: pikantne w smaku, doskonałe do surówek i kanapek.
Jak właściwie hodować kiełki brokuła:
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Metody hodowli: słoik, kiełkownica
Sposób jedzenia: surowe
Jakie witaminy zawierają kiełki brokuła:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Jakie składniki mineralne zawierają kiełki brokuła:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
źródło:
http://www.zdrowomi.pl/
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin