WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna
->
Dieta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
ZANIM ZACZNIESZ
----------------
Zasady Korzystania
Przywitaj się
Sprawy Techniczne
ZDROWIE I URODA
----------------
Choroby i schorzenia
Fitness
Dieta
Porady Domowe
Porady medyczne
Nowinki medyczne
Psychologia.
Skóra, włosy, paznokcie.
Prawa i przywileje pacjenta.
HYDEPARK
----------------
Daj się poznać
Humor
Rozrywka
O wszystkim i o niczym
Kącik dla naszych pociech
Kącik Twórczości
Giełda
----------------
Ogłoszenia
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Sylwii
Wysłany: Wto 12:42, 17 Maj 2011
Temat postu: Ryba, rybie nierówna
Cały czas jesteśmy bombardowani informacjami, jakie to ryby są zdrowe. I faktycznie, jest to prawda. Dostarczają solidną dawkę łatwo przyswajalnego białka. Zawierają wapń, żelazo, potas. Są bogatym źródłem nienasyconym kwasów tłuszczowych- omega3. Tłuszcze te działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. Ponadto wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i nastrój. Można więc śmiało powiedzieć, że ryby są pigułkami zdrowia.
Ale ryba, rybie nierówna. Są wśród nich takie gatunki, które powinniśmy jeść często, takie po które powinniśmy sięgać od czasu do czasu i takie, które powinniśmy unikać.
Jak najczęściej powinniśmy jeść takie ryby jak:
*Dorsz, mintaj, sola- mają niewiele tłuszczu a sporo białka i jodu. Doskonałe dla osób dbających o linie.
*Śledź, łosoś, halibut- zawierają sporo tłuszczów i witaminy E. Polecane zwłaszcza dla osób starszych, zestresowanych, mających nadciśnienie i choroby serca.
Od czasu do czasu powinniśmy sięgać po:
*Szczupaka, Sandacza, Pstrąga- są to gatunki słodkowodne, które zawierają mniej kwasów omega niż gatunki morskie, a więcej cholesterolu.
Unikać powinniśmy:
*Pangi, Ryby maślanej- panga może zawierać substancje toksyczne. Ryba maślana natomiast, zawiera niestrawne woski, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. Przede wszystkim powinny unikać je dzieci i kobiety w ciąży.
źródło:
http://www.zdrowomi.pl/
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin